What does the standard tier of Martyn's Law actually require?

Five claims about the standard tier that circulate online, checked one by one against the statutory guidance, with the paragraph behind each answer.

By Conrad Wilson. Twenty years in hospitality and venues. Has read the Section 27 statutory guidance in full.

Published · Last updated

Short answer

If your venue can reasonably be expected to hold 200 to 799 people at the same time, the standard tier asks one thing of you. Have public protection procedures in place (what your staff do if an attack happens), so far as is reasonably practicable (as far as you reasonably can at your venue) (§7.4). The law does not require a terrorism risk assessment. You do not have to send anything to the Security Industry Authority (SIA) today. And you do not have to buy equipment (§7.25, §7.32). The Act is not in force yet. The Home Office expects it to come into force in spring 2027 and will confirm the exact date.

Search for the standard tier and you will get a confident summary at the top of the page.

On 14 September 2026, Google's AI Overview for "martyn's law standard tier" listed "Registration: notify the Security Industry Authority" as a key requirement. Its Overview for "martyn's law risk assessment" said the standard tier must "conduct a basic terrorism risk assessment". Several Overviews give a single month as the date everything starts.

Below, we check each of those claims against the Home Office's statutory guidance. That is the official guidance issued under section 27 of the Terrorism (Protection of Premises) Act 2025, published on 15 April 2026. Every paragraph number is that guidance's own.

When the guidance says "must", it means a legal requirement. When it says "should", it means something strongly recommended but not required (§7.1). That difference is the whole point of this page.

Claim 1: "The standard tier must carry out a terrorism risk assessment"

What the guidance says

That is not what the guidance says. The standard tier duty, in section 5 of the Act, is to have public protection procedures in place.

The guidance describes the procedures chapter as working out what is appropriate for your venue (§7.20–7.26). It names four kinds of procedure: evacuation, invacuation, lockdown and communication. Evacuation is getting people out. Invacuation is moving people inside to a safer place. Lockdown is securing the building to stop people getting in. Communication is telling people what is happening. Nowhere in that chapter is a risk assessment named as a document you have to produce.

The word "assessment" does appear in the guidance, but for the enhanced tier (the higher of the two tiers). Section 7 of the Act requires enhanced tier premises and qualifying events (certain large public events) to prepare a document. That document includes an assessment of how their procedures and measures reduce risk (§8.57). It is an enhanced tier duty, and it does not reach down to the standard tier.

Thinking carefully about what could happen at your venue is clearly sensible. It is how you decide which procedures are appropriate. But someone may tell you the law makes a standard tier venue pay for, or carry out, a "terrorism risk assessment". If so, ask them for the paragraph. There is not one.

Claim 2: "You must register with the SIA"

What the guidance says

True in law, not in force yet, and there is nothing to do today. The Act does contain a notification duty (a duty to tell the SIA who you are). The regulations that set out what has to be notified were made on 9 July 2026.

The guidance's own position is that the Secretary of State (the government minister in charge) sets the timescales and the information required, by regulations (§7.64). What does not exist yet is a way to do it. The SIA's notification portal (the website for telling the SIA) is not open. The notification requirement comes into force only when the relevant section of the Act does.

So the honest version of this claim has three parts. A notification requirement exists in law. The SIA's portal is not open yet. You do not need to notify until the law comes into force. Anyone offering to "register you with the SIA" today is offering something that cannot be done at the moment.

Claim 3: "You must submit your procedures to the SIA"

What the guidance says

Not for the standard tier. The document that goes to the SIA is the section 7 document. Section 7(2) applies only to the responsible person (the person or organisation in control of the venue) for enhanced tier premises or qualifying events (§8.57). That document has to be given to the SIA, and given again within 30 days of any revision (§8.60). A standard tier venue has no statement to write and nothing to submit.

What the guidance says about writing things down at the standard tier is worth reading in full, because people often misquote it:

"Within the standard tier requirements, there is no legal requirement to prepare a document stating the procedures in place and an assessment of how they may be expected to reduce the risk of physical harm if an act of terrorism were to occur. However, the responsible person should prepare a document like this to provide a basis for ensuring the procedures can be effectively understood and communicated to staff. It may also be difficult to demonstrate compliance with the Act, for example in the event of an inspection by the SIA, if the procedures are not documented in some form. Templates will be developed which are optional and indicative." (§7.32)

Read that with §7.1's must and should rule beside it. "No legal requirement" is the law. "Should prepare" is a strong recommendation.

The Home Office is also promising free templates. It has said publicly that no third-party product is endorsed by it or by the SIA. Writing your procedures down is a good idea, for exactly the reasons the paragraph gives. It is not a submission.

Not sure this is your situation exactly?

Answer four quick questions about your own venue and get a straight answer: free, no account needed.

Check your venue's scope

Claim 4: "It all comes into force in a fixed month next year"

What the guidance says

The Act is not in force yet, and no commencement date has been set. (Commencement is when its duties start to apply.) What the Home Office has said, on GOV.UK, is that it expects the Act to come into force in spring 2027. It will confirm the exact date ahead of time. That is an official expectation, from the government, and it is the most anyone can honestly say.

The specific month you see repeated online is a reading of an earlier Home Office statement. That statement said implementation would take at least 24 months from April 2025. The month is commentary, not a commencement order (the legal step that fixes the date).

There is a second, quieter mistake in the idea that everything lands on one date. The section 5 duty is an ongoing one. Nothing falls due on commencement day, and nothing runs out after it. What changes on that day is that the duty can be enforced. By then, your procedures either exist and work, or they do not.

Claim 5: "You will need new equipment, CCTV or a consultant"

What the guidance says

None of those is a standard tier requirement. The guidance is clear that you can use your existing doors, locks, shutters and barriers for a lockdown. It also says there is no requirement to buy specific equipment (§7.25).

Public protection measures are the part of the Act about monitoring, movement control (managing how people move in, out and around the venue), physical security and information security. They are in section 6, and section 6 applies to the enhanced tier only (§6.8). A supplier may tell you the standard tier needs a physical security upgrade. If so, they are describing the enhanced tier, or nothing in the Act at all.

Consultants are in the same position. The guidance is written so that the person who runs the venue can do this work themselves. There is no duty to buy advice. The free official material on ProtectUK and GOV.UK is the main source for everything on this page.

What the standard tier actually requires

Take away the extras, and the duty is this:

  • Evacuation
  • Invacuation
  • Lockdown
  • Communication
  • Have public protection procedures in place, so far as is reasonably practicable (§7.4). They cover the four situations the guidance names: evacuation, invacuation, lockdown and communication.
  • Make them appropriate to your venue. Think through what would work in your building, with your staff (§7.20–7.26). This is where the honest version of "assess your risk" lives. It is thinking, not a form.
  • Make sure the people who would carry them out know what to do (§7.28). The guidance asks you to think about staff roles, and whether each procedure can be put into action quickly.
  • Write them down, even though you do not have to (§7.32). It is how staff learn them, and how you show an inspector what you have.

Everything else in the five claims above (the risk assessment, the submission, the equipment, the adviser) belongs to the enhanced tier, or to nobody.

What this means for your venue

You might run a pub, a café, a village hall, a shop, a gym or any other venue that sometimes holds 200 or more people. If so, the work is smaller than the internet makes it sound. It is all within your own control.

Decide what your staff would do in each of the four situations. Check it would actually work in your building. Tell your staff. Write it down. Review it when something changes.

Komply helps you do exactly that. It checks whether the Act applies to your venue. It walks you through the procedures against the guidance's own paragraphs. It turns the gaps into an action plan and a written record. It makes a venue ready. Only the SIA can say whether a venue meets the law, and the SIA is not open for business yet.

One word of caution, which applies to this page as much as any other. The SIA has said it will publish its own guidance on how it will regulate, and the Home Office has promised templates. When either arrives, the practical detail above may change. The paragraph numbers will not, and they are the thing to check.

Not sure this is your situation exactly?

Answer four quick questions about your own venue and get a straight answer: free, no account needed.

Check your venue's scope

Sources

  1. Terrorism (Protection of Premises) Act 2025: the Act and its statutory guidance, GOV.UK
  2. Understanding Martyn's Law and the SIA's role as regulator, GOV.UK
  3. Martyn's Law, ProtectUK

Paragraphs cited, all from the Home Office statutory guidance issued under section 27 of the Act (published 15 April 2026): §7.1, §7.4, §7.20–7.26, §7.25, §7.28, §7.32, §7.64, §8.57, §8.60, §6.8.